Selvindsigt: Den største fejl de fleste laver

Selvindsigt – hvad er det?

“Du bliver nødt til at arbejde med din perfektionisme”

Ordene kom fra en kropsbehandler i 2009.

Sætningen fik  mig bare til at føle mig lille og forkert; at jeg ikke var god nok.

Kender du det?

Hvad skete der bagefter? Rigtigt gættet.  Jeg kom aldrig igen.

Jeg har ofte oplevet, at forskellige behandlere giver mig de følelser.

Jeg ved de bare prøver at hjælpe mig ved at fortælle mig, hvad jeg har brug for. Og når jeg følte mig lille og forkert handler den reaktion mere om mig selv og mine issues end om behandlerne.

Men.

Alligevel er der en del af mig, som ville ønske, de talte omsorgsfuldt til mig; til mit indre barn.

Det er der selvfølgelig også mange behandlere, der heldigvis gør.

Og som er med til at katalysere den indre proces, der pludseligt eller med tiden, giver dig en Aha-oplevelse; en pludselig selvindsigt.

Selvindsigt fra andre kan få dig til at føle dig lille og forkert

For det er vel netop pointen. Selvindsigt kan ikke komme fra andre.

Eller jo, måske indirekte, fordi vores selvindsigt kan blive katalyseret af andre, men direkte at få at vide, hvad man har brug for at arbejde med eller gøre, kan give én følelsen af at føle sig forkert.

Selvindsigt skal komme fra dig selv. Dit eget indre, og du mærker det som en stærk følelse. Ofte skaber følelsen af selvindsigt følelsesmæssig frihed og klarhed, så vi kan give slip på gamle overbevisninger og mønstre.

Det er pludseligt muligt for os at anskue vores situation fra et højere/andet perspektiv ved selvindsigt.

Selvindsigt  – hvor kommer den fra?

Fra vores hjertechakra, vores sjæl. Det tror jeg i hvert fald på. Min opgave er ikke at afdække hvad selvindsigt er filosofisk set. Jeg vil ikke påstå, at jeg har sandheden om selvindsigt.

Det jeg skriver er fra hjerte til hjerte og er baseret på mine egne erfaringer. Og måske genkender du min vinkel eller ved en masse mere end mig.

Måske handler selvindsigt om at opdage, hvem vi er? Måske dækker selvindsigt over forskellige kategorier af erkendelse. For selvindsigt er for mig ligesom selverkendelse.

“Hvem er jeg” er faktisk et stort spørgsmål, for hvem er vi egentligt? 

Jeg tror på, at vi i virkeligheden er bevidsthed og kærlighed. Vi er enhed.

Når vi inkarnerer her på jorden, er vi en krop og mange glemmer, hvem de er. Vores personlighed spiller forskellige roller og føler sig ofte forvirret og frustreret.

Heldigvis er der et sted indeni os, der er upåvirket af alle vores oplevelser og som husker, hvem vi er og hvorfor vi er her, nemlig vores sjæl.

Jorden er som en skolegård, der kan forvirre og frustrere os, men det er muligt at se alle oplevelser udefra og følge vores intuition, så vi oplever meget mindre smerte.

Jeg hedder Madalina Cassandra Rosenqvist (f. 1980) og jeg brænder for at skabe en verden, hvor vores sjæl  altid vejleder vores hjerter. Så vi får svar på vores spørgsmål og oplever følelsesmæssig frihed,  så vi undgår at spilde vores liv med at have det dårligt og føle os forvirrede og frustrerede som særligt sensitive (læs mere om mig her).

Som 21-årig blev jeg syg, havde feber, ondt i tarmene og var enorm træt. Gennem 9 år on/off forsøgte jeg at finde årsagen og en måde at blive rask og frisk på. Diagnoserne blev feber af ukendt årsag og uspecifik tarmbetændelse.

Bogen “Tanker fra hjertet” af Louise L. Hay lå på mit natbord. Jeg prøvede at finde årsagen i bogen, men til at begynde med forstod jeg ikke, hvad der blandt andet stod om årsager:

“Jeg er parat til at give slip på behovet for denne tilstand. “ (s. 199)

Efter et par stædige år forstod jeg bedre, hvad hun skrev. Det er sjovt, for jeg har haft adgang til bogen, siden jeg begyndte at arbejde på Borup Bibliotek, da jeg var 15 år og boede hos mine forældre.

Og alligevel bliver der ved med at være nye ting, jeg bedre forstår i den bog. Den er én af mine yndlingsbøger.

Nå, hvor kom jeg fra…

Jo.

Måske har du også stillet dig selv spørgsmålet om, hvem du er?

Måske er det et evigt spørgsmål.

Da jeg var 17 år deltog jeg i noget rollespil sammen med en veninde. Mit hjerte hamrede afsted, da jeg som prinsesse fik besøg af en vismand, man ikke skulle diskutere med. Alligevel gjorde jeg det og “vandt” åbenbart. Og han stillede netop dette spørgsmål i forhold til det at finde ud af, hvem man er med reference til Oraklet i Delfi “Kend dig selv”.

Jeg husker ikke præcis, hvad jeg sagde, men min pointe var, at vi ikke er statiske; at vi “udvikler” os, så hvornår ved vi nogensinde, hvem vi er?

Efter lang tid sygdom blev jeg “spirituel”; jeg åbnede mig for en åndelig verden og begyndte at høre, at vi har et ego – en personlighed – og en sjæl. En dualistisk opfattelse, jeg nok også forstår andre og mig selv ud fra.

Når der bliver talt om ego´et vs. sjælen, er det næsten altid at ego´et er dømmende og kritisk, gør modstand mod udvikling, mens sjælen er vores kærlighedsvisdom.

Måske er det så ego´et, der har brug for personlig udvikling og selvindsigt kommer fra sjælen?

Jeg kan genkende denne opdeling og mærker noget sandhed om flere sider i mig, som udspiller sig i min dagligdag. Og mit fokus er også på at hjælpe andre med at få kontakt med sjælen og lære at kommunikere med den, blandt andet i mit mentorforløb for særligt sensitive.

Men hvis det forholder sig sådan; at vi har flere sider i os, hvem er det så, der søger selvindsigt eller personlig udvikling?

Hvem mener vi har behov for at “udvikle” os?

Kræver selvindsigt og personlig udvikling en søgen efter lykke, glæde, tilfredshed og kærlighed?

Måske er der en indre drivkraft i os efter optimale omstændigheder til alle tider.

Jeg ved det ikke.

Men jeg har oplevet, at ægte glæde/fred ingen årsag har.

Sand lykke er i hjertet uafhængigt af, hvad vi oplever.

Er det så ego´et, der er på jagt efter lykken?

Men hvis vi dømmer ego´et som den dårlige medspiller, er vi stadig i ego´et, der dømmer.

Måske giver alle disse diskurser om, at vi selv skaber vores egen virkelighed, at vi selv bestemmer vores egen lykke os faktisk dårlig samvittighed, får os til at føle os dårlige tilpas, ikke god nok…?

Efter at have “arbejdet” med hjertechakraet siden 2003, oplever jeg bare, at vi “udvikler” os mere af bare at føle os accepteret, elsket og respekteret end at få af vide, vi skal arbejde med det og det for at få et bedre liv.

Måske er ægte glæde/fred i væren i nuet, måske behøver vi ikke søge længere?

Måske er søgen efter “noget” i virkeligheden søgen efter Gud, efter kærlighed.

For måske er det vigtigste at vi føler os elskede?

Ja, nu er jeg kommet lidt væk fra min pointe…

Den største fejl de fleste laver – personlig udvikling og selvindsigt

Er personlig udvikling og ønsket om selvindsigt baseret på en søgen efter et “bedre, mere optimeret” jeg?

Eller er vi ikke allerede gode nok, som dem vi er?

Hvad behøver du at ændre i dit liv?

Måske ingenting.

Bare være der for dig.

Måske “udvikler” vi os mest ved ikke at stræbe på at udvikle os, men bare at rumme os selv med alle de forskellige sider af os selv, som vi indeholder.

Og disse sider i os selv, som nogle kalder delpersonligheder eller skyggesider, kan give os forskellige selvindsigter, forståelse om vores mønstre, som vi kærligt kan få opmærksomhed på for måske at ændre dem, hvis vi oplever de ikke længere tjener os.

Så hvad mener jeg med den største fejl, de fleste laver?

Med det mener jeg at vores jagt efter selvindsigt og/eller personlig udvikling (jeg er lidt i tvivl, om de er det samme) kan ende i en endeløs kamp for at gøre noget bedre, se bedre ud, have det bedre… i stedet for med fuld opmærksom på nuet blot rumme det, der er, og vide at du er elsket, uanset hvad.

Du behøver ikke at gøre noget, bare være.

Selvfølgelig er det ok at gøre noget for at blive bedre til et eller andet eller for at få det bedre, bare det ikke bliver en evig kamp i aldrig at føle sig god nok og altid søge efter lykken i ydre omstændigheder.

For du er allerede god nok, som den du er, uanset hvad.

Og du kender bedst din egen sandhed, du behøver ikke andre fortælle dig, hvad du har brug for.

P.S. Okay, det var måske lidt rodet…apropos min perfektionsime 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *